top of page

Vad är skillnaden mellan poster, print, affisch och plansch?

Uppdaterat: 17 jan. 2023

I det här inlägget försöker vi reda ut begreppen och svara på frågan om det ens finns någon skillnad samt svara på varför posterföretagen använder alla orden lika mycket.


Låt oss säga att du är online och letar efter en exempelvis en poster med vacker natur. Du får upp en massa träffar och klickar på några sidor som säljer posters. Kanske märker du då att dessa företag slänger sig med uttryck som posters, affischer, prints och planscher om vartannat, och kanske blandar de kanske även in ordet tavla mitt i alltihop. Du blir förvirrad och undrar vad skillnaden är?


Här kommer ett försök att förklara vad de olika orden innebär, även om jag inte på något sätt är någon expert:


Plansch kommer från det franska ordet planche, som betyder planka. Redan 1779 använde man ordet planschverk eller plansch i Sverige gällande illustrerad litteratur som klistrats fast på kartong.


Affischens egenskap var från början att den skulle ge information eller göra reklam för något. Vi som var barn på 90-talet minns dock att vi då hade affischer på väggarna i våra barnrum föreställande artister eller t.ex. sportstjärnor, så redan då och säkert tidigare var affisch synonymt med poster.


En poster kännetecknas traditionellt av att de görs i stor upplaga och med endast 4 färger, vilket då inte ger samma detaljrikhet och skarphet som ett print som trycks med betydligt fler färger.


Ett print eller art print är inom konstvärlden ett tryck av hög kvalitet på åldersbeständigt papper. Ofta är trycket signerat och säljs i begränsad upplaga.SÅ, vad är då egentligen svaret på frågan i rubriken? Finns det en skillnad? Både ja, och nej. Från början har det funnits en specifik betydelse för både plansch, affisch, poster och print, men med tiden har den blivit alltmer urvattnad och numera är betydelsen i folkmun ungefär samma sak.


Ett sätt att sälja mer produkter genom Google

Men varför använder de olika företagen som säljer tryckta bilder alla fyra orden synonymt? Jo, det handlar om sökord och att komma högt upp i rankningen på Google när kunderna söker på exempelvis plansch eller affisch, eftersom olika kunder använder olika sökord. Så här kan det till exempel stå längst ner på startsidan på en webbshop för posters:


Du kanske blir förvirrad av våra olika namn för posters. Vi skriver både affischer, prints och planscher. Detta är bara olika ord för samma sak. Oavsett om du vill kalla det affisch, plansch, print eller poster så kan de bli fina tavlor i ditt hem. Vi har allt från snygga posters till tidlösa affischer, djurplanscher till barnrummet och konstprints med hög kvalitet...


Texterna är egentligen oftast inte skrivna för att bli lästa av potentiella kunder utan är mer ett rabblande av olika sökord, som formats till meningar. Hoppas du blev lite klokare av vår förklaring av de olika orden!

23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page